Föräldraföreningens webredaktion har jobbat vidare med 9:orna och fick tag på Linn Gabrielsson. Linn har gått hela vägen i Svenska Balettskolan och nu är det dags att se framåt och gå mot nya äventyr i denna så speciella bransch som heter balett.

Men vi låter naturligtvis Linn själv att berätta om sina förväntningar, planer och drömmar-  här är Linn:

”I framtiden inom kort ska jag gå balettlinjen på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm, där jag ska bli mitt bästa möjliga jag! Därefter hoppas jag på flera valmöjligheter, men det viktigaste för mig är att jag vill resa runt om i världen med dansen. Och det är faktiskt en av det mest fantastiska med dansen enligt mig, allt man får uppleva, se och känna, dansen är en väg till ett annorlunda och fantastiskt liv!

”Varför blev det då Stockholm, Linn?”, flikar redaktören plötlisgt in

Linn: ”Stockholm är Sveriges mittpunkt, den härliga huvudstaden där allt händer. Man har ju även samarbeten med den kungliga operan, vilket är bra och kul.

KSB verkar vara ett tryggt, personligt, roligt och jättebra gymnasium. Jag har varit där flera gånger och känner att det passar mig bäst. Man får en teoretisk utbildning, vilket är jättebra ifall man skadar sig och man går i pension tidigt som dansare så det kan vara bra att ha högskolebehörighet så man lätt kan läsa till något då. Elevhemmet verkar också bra och mysigt, då alla elever är samlade, de har till och med en egen kock!

Jaha, rena rama lyxlir alltså. Nog om maten och all-inclusive. När du dansar och får välja, Linn, finns det någon stil som du särskilt tycker om?

”Min stil är väldigt varierad. Jag tycker om den rena Vaganova-stilen, men jag älskar också Balanchine-stilen, då jag tycker om mycket energi, hopp och fart! Jag tycker om när dansen berättar något och har ett budskap, en historia, det blir mer intressant och rörande då!

På tal om det, Linn, d v s hopp, skutt och fart. Sådant skulle ta väl hårt på kroppen. Har du kunnat dansa skadefritt?

”Ja , jag har haft väldig tur och varit nästa helt skadefri, peppar, peppar ta iträ! Den enda riktiga skada som jag har haft är en allvarigare sträckning på min högre hamstring och det var riktigt jobbigt.”

När man får en skada blir man jätteledsen, skadorna kommer ofta när man vill jobba hårdare än vad kroppen egentligen klarar  av. Men får man en skada är det verkligen viktigt att lyssna på sin kropp.

Ofta känner man att man måste träna mer och att man kommer att komma efter osv, men det är intebra! Då måste man vila, avstå från vissa steg och rehaba om sjukgymnastensäger att man skall göra det. Det är viktigt att låta sin kropp läka och ta en tid den behöver, annars blir det lätt värre och läkningsprocessen kan ta dubbelt så lång tid. Så mitt råd är att lyssna på sjukgymnasten, hen har koll.”

”Nu har du kommit in på Kungliga. Sökte du någon annanstans? Hamburg, Royal, var?”, vill den ettriga reportern få svar på!

”Jag hade tänkt söka till KHiO, då jag har varit där och ”hälsat på” och det är en väldigt bra och fin skola. Men eftersom jag som är en av tio som kom in, av 72 som sökte, känner jag att jag att jag vill börja där i Stockholm, eftersom de antagligen gillade mig- haha! Nä, men ärligt talat känner jag att Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm passar mig bäst och det är så bra att man får en högskolekompetens! Sedan är det hyfsat nära hem, ca 3 h med tåget, supersmidigt.

Redaktionen undrar naturligtvis tyst om inte mamma är där i Skärholmens torg regelbundet ofta… förr att ha koll. Med ett svepskäl ”att det verkade finnas intressanta REOr där just då..”

”Var vill du dansa, Linn? Finns det någon favorit scen, ett operahus, ett speciellt kompani som du drömmer om?

”Det spelar ingen roll, jag får se vart dansen tar mig! Jag tycker att det alltid är lika härligt att stå på scen. Energin och känslan går inte att beskriva!”

När man är liten och också lite större så kanske identifierar man sig med någon, i det här fallet någon känd dansare. Själv drömde redaktören om att bli en rockare eller något annat häftigt men tog inte just det steget och sjunger nu i kyrkokör istället.

Men du, Linn, har du någon som du gärna följer och tittar på i youtube?

”Min idol är Nikisha Fogo, hon är väldigt musikalisk och energisk, plus att hon har mycket personlighet, vilket jag tycker om. Idag är hon solist på Vienna State Opera. Jag blir inte imponerad av den stereotypiska pinnsmala ballerinan. Jag tycker att det är viktigt med personlighet när man dansar, man ska vara sig själv och visa det, om man inte dansar en roll som Odette i Svansjön då- haha! Nä, men skämt åt åsido, det jag vill få sagt är att man ska våga vara sig själv, inte försöka vara någon annan och våga visa känslor och uttryck. Det är inte många som vågar det och jag tycker att det är minst lika viktigt som tekniken, vare sig man dansar modern eller balett!

Där har vi en dansös och en ballerina som vet vad hon vill och redaktionen tror att vi får nog börja köa biljetter till Marinskij, Bolshoj, Dresden eller Metro för vi vill sitta i första raden så lika bra att gardera sig…för att vara beredda när det är dags.

Föräldraföreningen önskar dig all lycka och framgång, Linn!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *