l’Ecole Supérieure de Danse de Cannes-Mougins Rosella Hightower

Föräldraföreningen har fått en intressant nyhet om att Auguste Marmus har blivit antagen i l’Ecole Supérieure de Danse de Cannes-Mougins Rosella Hightower, en internationellt erkännt balettskola i Cannes,  i södra Frankrike.

Efter att äntligen fått tag på eleven i fråga har vi bett honom med egna ord berätta för oss vad det handlar om, hur han känner och vilka mål och drömmar han har.

Auguste berättar:

”Jag har varit på flera sommarkurser i Frankrike (eftersom min pappa kommer från Frankrike och jag har halva min släkt  där).

Den här skolan har jag hört talas om (den har väldigt gott rykte dvs. man får jobb efteråt, vill säga) och jag har även  haft en del lärare därifrån som t ex. Monique Loudieres (förra sommaren i Arcachon på en kurs). Skolan  är också partner  med balettvälingen ”Prix De Lausanne”, https://www.prixdelausanne.org/spotlight/esdcrh-and-ensdm/, vilket har gett skolan en hög status bland danskolor i  Europa.

Jag inriktar mig främst på klassisk balett, men på skolan blir man även undervisad i contemporary, pas de deux, killklass (endast killar), tåklass (endast tjejer), repertoire, anatomi, musik, danshistoria och även alla andra vanliga franska gymnasieämnen (t.ex franska, matte, engelska etc.). I högre årskurserna blir man även undervisad i koreografi, ljussättning mm.

Först är det tre gymnasieår, sedan är det studenten. Efter studenten kan man fortsätta två år till. Om man går ut efter fem år får man ett diplom (DNSP: Diplôme National Supérieur Professionnel de Danseur). Man får även universitetsexamen. Under de två påbyggnadsåren jobbar man ofta delvis eller har praktik på ett kompani.

Målet med den här utbildningen är ju att bli en utbildad professionell dansare och att få jobba i berömda  danskompanier. Mitt mål just nu är väl att få jobba i kompanier som t.ex Les Ballets de Monte-Carlo (eller varför inte ”Trocks” ?; emojin är Augustes, red. anm.), L´Opera du Rhin, Wiener Staatsoper, Het Nationale Ballet eller något annat spännande och coolt kompani.”

Föräldraföreningen önskar dig, Auguste, lycka och framgång i dina studier!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *